Ympäristön hyvinvointi on ihmiskunnan kohtalonkysymys

Äiti ja lapsi kävelee vihreässä metsässä

Aihetunnisteet: Vihreä siirtymä, ympäristö, ekologisuus


Olen pienestä pitäen ihastellut upeaa ja monimuotoista maapallomme: sen eläimiä, kasveja ja maisemia,
kaikkia mahdollisia elämänmuotoja. Koko universumin kokoon nähden me maapallolla olemme olemattoman pieniä ja on ihmeellistä, miten tänne on syntynyt niin paljon elämää. Tämän vuoksi koen suurta maailmantuskaa aina kun puhumme luontokadosta, luonnon saastumisesta ja ympäristön laadun heikkenemisestä. Luonnon monimuotoisuus on heikentynyt, metsien hiilinielut vähentyneet ja säiden ääri-ilmiöt lisääntyneet. On järkyttävää, että tämä kaikki on ihmisen aikaansaannosta.

Läpinäkyvyyttä tuotantoon

Ilmastonmuutosta hillitsevillä toimenpiteillä on jo todella kiire ja olemme osittain jo myöhässä. Onneksi sen, mitä ihminen on pilannut, ihminen voi vielä omilla toimillaan myös korjata. Vaikka jokaisen yksilön omilla toimenpiteillä on tärkeä rooli, on ennen kaikkea toimittava kansallisesti ja kansainvälisesti. Jokaisella pitää olla mahdollisuus tehdä kestäviä valintoja ja se ei onnistu, jos järjestelmän tasolla ei varmisteta valinnan mahdollisuuksia tai hyödykkeiden tuottaminen ole läpinäkyvää. Tämä tarkoittaa sitä, että kuluttajalle on oltava helposti saatavissa tieto esimerkiksi uuden paidan tai elektroniikan tuotannon ekologisuudesta. Tämän eteen on tehtävä työtä paitsi EU tasolla myös kansallisesti: on vaadittava yrityksiltä läpinäkyvyyttä ja rehellisyyttä niiden ilmastotoimista. Mikäli järjestelmä toimii piittaamattomasti, ei voida olettaa ihmisten motivaation nousevan korkealle. Esimerkiksi kierrätän itse mielelläni kaiken muovijätteen, mutta minun pitää olla varma, että se päätyy asianmukaiseen ja vastuulliseen käsittelyyn.


Vihreä siirtymä ei saa olla kiinni lompakon paksuudesta

Väistämättä olemme myös oikeudenmukaisuuden äärellä. Onko oikein, että vähäpäästöinen liikkuminen sähköautoilla on tällä hetkellä mahdollista vain hyvin toimeen tuleville? Joukkoliikenne on jo monin paikoin sähköistä, mutta sekään ei ole kaikille vaihtoehto esimerkiksi työmatkoihin. Sähköpyörät ja -potkulaudat ovat käteviä, mutta kaikilla ei silti ole niihin varaa. Mikäli muutos tapahtuu epäoikeudenmukaisesti, tulemme aiheuttamaan konflikteja, joiden alle hyvät tavoitteet jäävät.


Jos voisin diktaattorina päättää, vihreä siirtymä kohti kestävää yhteiskuntaa tehtäisiin siten, ettei kukaan jää ulkopuoliseksi ja osattomaksi. Tavoite kaikkien osallisuudesta on paitsi mahdollinen myös välttämätön. Kun kaikki pääsevät osallistumaan suunnitteluun ja toteutukseen, varmistetaan ihmisten sitoutuminen ja toimenpiteiden hyväksyttävyys. Valtion on tuettava muutoksessa erityisesti haavoittuvassa asemassa olevien mahdollisuuksia ja rahoitus on hoidettava oikeudenmukaisen verotuksen kautta.

Muutos luo työpaikkoja

Muutos on myös mahdollisuus luoda uutta. Jo nyt Suomessa luodaan työpaikkoja ekologisten tuotteiden ja tuotantotapojen ympärille tavalla, joka on maailman mitassa huippuluokkaa. Suomi voi olla edelläkävijä ja tehdä asioita nopeammin kuin muut. Hiilineutraaliustavoitteen jälkeen on tavoiteltava hiilinegatiivisuutta eli sitä, että palautamme luontoa ja käännämme ilmastonmuutoksen toiseen suuntaan. Meidän on jätettävä maapallomme paremmassa kunnossa tuleville sukupolville kuin mitä se on nyt. Tämä on ihmiskunnan kohtalonkysymys. Toivottavasti tulevien sukupolvien ei tarvitse potea maailmantuskaa, vaan he voivat nauttia upeasta, monimuotoisesta luonnosta ja elää sopusoinnussa sen rinnalla.

Sirkku Hildén

Kansanedustajaehdokas (sd.)
Terveydenhoitaja, kaupunginhallituksen puheenjohtaja

—-

Tule mukaan tukiryhmään! Ilmoittaudu TÄÄLLÄ.

Seuraa kampaani ja työtäni Facebookissa klikkaamalla TÄSTÄ.

Kommentit

Jätä kommentti