Yhdistykset ovat Suomen selkäranka

Tiiliseinä

Aihetunnisteet: yhdistykset, kolmas sektori, järjestötoiminta

Yhdistykset toimivat hyvinvoinnin edistämiseksi monella eri alalla

Kolmas sektori tarkoittaa laajasti ottaen tahoja, jotka tarjoavat vapaaehtoistoimintaa sekä yhteiskunnan palveluja täydentävää toimintaa: yhdistyksiä, järjestöjä, säätiöitä ja seurakuntia. Suomi on yhdistysten luvattu maa. Pelkästään sosiaali- ja terveysalan järjestöjä on yli 11 000 ja sen lisäksi moninkertainen määrä esimerkiksi urheiluseuroja, kyläyhdistyksiä ja kulttuuriseuroja. Yli puolet suomalaisista toimii jossain järjestössä, ja jo pelkästään sote-järjestöissä toimii 1,3 miljoonaa jäsentä.


Yhdistykset ja järjestöt ovat kansalaistoiminnan ydintä. Ne tuottavat yhteiskuntaamme valtavasti yhteisöllisyyttä ja arvoa. Niissä autetaan toisia ihmisiä, parannetaan ympäristöä tai varmistetaan tapahtumien onnistuminen: esimerkiksi urheilukilpailut eivät toteutuisi ilman tuhansia vapaaehtoisia.

Järjestöillä on myös muita yhteiskunnan kannalta arvokkaita toimintamuotoja. Yksi niistä on vertaistuki. Kun esimerkiksi sairaalassa diagnoosin saanut ihminen saa tukea ja kokemustietoa vertaiseltaan, se helpottaa ja auttaa sopeutumaan tilanteeseen. Monet yhdistykset myös tavoittavat sellaisia ihmisiä, joita julkiset palvelumme eivät tavoita.

Järjestöjen toiminta ei ole pelkkää vapaaehtoistoimintaa

Yhdistykset ja järjestöt eivät ole kuitenkaan vain vapaaehtoistoimintaa, vaan niissä tehdään paljon ammattimaista työtä. Järjestöt työllistävät pelkästään sote-alalla kymmeniä tuhansia ihmisiä – voittoa tavoittelematta. Järjestöjen tukeminen onkin fiksua yhteiskunnan varojen käyttöä, sillä järjestöt tekevät työtään tehokkaasti ja pienellä hallinnolla. Se on kannattavaa myös siksi, että järjestöissä toimiminen lisää osallisuuden tunnetta ja sitä kautta ihmisten hyvinvointia.


Järjestöt tarvitsevat valtiolta, hyvinvointialueilta ja kunnilta vakaata toimintaympäristöä. Ne tarvitsevat säännöllisiä ja ennakoitavia avustuksia, maksuttomia tai edullisia tiloja sekä yhteistä viestintää toiminnan merkityksellisyydestä. Yhdistyksiä pyörittää aktiivisten ihmisten porukka, ja näitä aktiiveja kaivataan koko ajan lisää. Olen itse toiminut paljon erilaisissa yhdistyksissä ja tiedän, että hyvinvoivat järjestöt ovat yhteiskunnan etu. Niiden kautta ihmiset löytävät merkityksellistä tekemistä, harrastuksia, yhteisön ja ystäviä.


Sirkku Hildén
Kansanedustajaehdokas (sd.)
Terveydenhoitaja, kaupunginhallituksen puheenjohtaja


Tule mukaan tukiryhmään! Ilmoittaudu TÄÄLLÄ.

Seuraa kampaani ja työtäni Facebookissa klikkaamalla TÄSTÄ.

Kommentit

Jätä kommentti